10 tips om je doelen te bereiken

BLOG 10 tips om je doelen te bereiken

  1. FORMULEER JE DOELSTELLINGEN POSITIEF EN LAAT HET AANSLUITEN BIJ WIE JIJ BENT

Toets of je doel aansluit bij dat, wat voor jou wezenlijk belangrijk is in je leven, wie jij bent. Is het doel congruent aan dat waar jij voor staat?  Sta even stil bij welke dieper onderliggende overtuiging ligt bij het stellen van dit doel  en wat het doel je oplevert.

  1. MAAK PLANNEN VANUIT JE STERKTES

Creëer een doel dat aansluit bij de optimalisatie van jouw kwaliteiten en talenten.

  1. CREEER HET JUISTE KADER

Waar, wanneer,  met wie (niet), hoe wil je dit resultaat bereiken? Bepaal duidelijk de context en teken het juiste kader uit waarbinnen je doelstelling wil bereiken.

  1. VISUALISEER JE DOEL

Probeer je zoveel mogelijk in te leven hoe het is wanneer je  je doel hebt bereikt. Wat hoor je, wat voel je, wat zie je. Zo concreet mogelijk en  visualiseer dit elke dag, zo geraakt jouw brein ook gewoon aan wat je wil bereiken. Kijk naar mensen in jouw omgeving die al bereikt hebben wat jij wil bereiken. Wat doen zij anders dan jij, wat kan je van hen leren.

  1. ONDER EIGEN CONTROLE

Ga aan de slag met die dingen die onder jouw eigen controle liggen en maak je niet afhankelijk van anderen om stappen te zetten om je doel te bereiken.

  1. MAAK EEN ACTIEPLAN

Bepaal wanneer je wat wil bereiken, stap voor stap, meet je vooruitgang en of je nog op koers zit. Zo kan je tijdig bijsturen en aanpassen. Wees realistisch, bouw oefentijd in en laat toe om op de weg naar de top af en toe te falen. Spring van subdoel naar subdoel, zo hou je je motivatie hoog en bewaak je je vooruitgang.

  1. BELOON JEZELF

Ons brein is gevoelig voor complimenten en beloningen. Deze maken dopamine vrij, het zogenaamde gelukshormoon, dat er voor zorgt dat je in actie komt, keuzemogelijkheden creëert en je beslissingen neemt. Zorg dus niet enkel voor een eindbeloning als je je doel haalt maar ook voor een kleine beloning/compliment  na het behalen van elk subdoel.

  1. SCHAKEL HULPBRONNEN IN

Wie kan je helpen om je doel te bereiken? Welke capaciteiten kan je inzetten om je doel te bereiken?

  1. FLEXIBILITEIT

Weet dat er niet 1 weg naar je doel bestaat maar wel 1000-en. Laat je niet ontmoedigen als het even minder vlot loopt. Laat je verrassen en uitdagen en geniet van de reis naar je einddoel.

  1. FOCUS

Zorg dat je aandacht niet versnippert en kies één concrete doelstelling tegelijkertijd.  Blijf voor ogen houden waarom je het doet, wat maakt dat dit zo belangrijk voor je is en dit wil bereiken.

 

Geloof in jezelf en  ACT  (action changes things). Veel succes met het bepalen en halen van je doelen!  Heb je hulp nodig of dat extra steuntje in de rug, laat van je horen, ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Ann Van den Eynde, bezielster van Designato, a partner who cares. Business, Career & Life Inspirator. Lees meer op www.designato.be of contacteer me op ann@designato.be of op 0473 628 027.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *